Auteursarchief: admin

hubertus klauw

Hubertus klauwtjes

Een Hubertus klauw, ook wel wolfsklauw genoemd, is een vijfde teen die zit aan de binnenkant van de achterpoot van een hond.  Er zijn meer honden die deze klauwtjes niet hebben dan die ze wel hebben, omdat het hier eigenlijk gaat om een erfelijke afwijking.  De Hubertus klauw zit net boven de voet en de nagels die er daar aan vast zitten kunnen behoorlijk lang worden omdat ze niet op een natuurlijke manier kunnen slijten.  De meningen over het wel of niet verwijderen van deze Hubertus klauwtjes lopen behoorlijk uiteen.  Het risico dat een dier met de tenen ergens achter blijft hangen is aanwezig, maar het verwijderen van de tenen is best een ingreep, omdat het hier een om een amputatie gaat. Overleg met de dierenarts wat in het geval van uw dier de verstandigste beslissing is.

kattenfilmpjes

Kattenfilmpjes

Het bekijken van kattenfilmpjes via Youtube is in korte tijd enorm populair geworden. Het blijkt niet alleen leuk, maar ook nog eens heel goed voor je te zijn.  Op een universiteit in Indiana hebben onderzoekers het effect ervan onderzocht op bijna 7000 mensen. Na het bekijken van de filmpjes hadden de mensen onder andere een positiever gevoel, ergerden zich minder en hadden meer energie. Ook kan het bekijken van een kattenfilmpje ervoor zorgen dat moeilijke taken die worden uitgesteld, toch makkelijker kunnen worden opgepakt. Er wordt nu onderzocht of de filmpjes ook kunnen worden ingezet als vorm van lichte therapie.

cat-drinking-milk-from-cow-utter

Melk voor de kat

Katten vinden gewone koeienmelk erg lekker, maar toch kan het allerlei maag-darmproblemen bij je huisdier veroorzaken. De reden hiervoor is dat als katten ouder worden, ze de melk niet meer goed kunnen verteren omdat ze het enzym dat nodig is om lactose te verteren niet meer aanmaken. Het is daarom verstandig, als je je kat echt wilt verwennen met melk, om dat te doen met speciale kattenmelk, dit is namelijk lactosevrij.  Belangrijk om te weten is, dat kattenmelk voor de voedingsbehoefte van de kat niet noodzakelijk , maar wel erg calorierijk is. Gebruik het daarom alleen maar als traktatie en maak er echt een verwenmomentje van!

cat and dog scratching

Vlooien in de winter

Nu de buitentemperatuur flink aan het dalen is, zou je denken dat vlooien dat niet overleven en het behandelen van je huisdier met anti vlooienmiddel even niet meer nodig is. Dat is helaas maar gedeeltelijk waar, want alleen vriestemperaturen, 0 graden of lager, kunnen er voor zorgen dat vlooien sterven. Helaas zitten de meeste vlooien in huis en die overleven prima als de verwarming lekker hoog staat. Als je aan het einde van de winter vlooien op je dier vindt, dan weet je zeker dat de besmetting in huis zit, omdat de dieren het dan niet meer buiten opgelopen kunnen hebben. Een goede vlo bestrijding blijft dus gedurende het hele jaar noodzakelijk. De enige remedie bij een besmetting is de zaak rigoureus aan te pakken.  Het is dan niet voldoende om alleen het dier te behandelen met een goed middel tegen vlooien, maar ook de omgeving zal er aan moeten geloven. Dat betekent: dekens wassen, stofzuigen en dweilen tot je een ons weegt, want een vlooienbesmetting kan zeer hardnekkig zijn. Gebruik als hulpmiddel bijvoorbeeld een omgevingsspray en vergeet ook zeker andere plekken waar de hond komt, zoals bijvoorbeeld de auto, niet grondig schoon te maken.

 

dante hotspot

Hotspot

Een hotspot is een andere naam voor een ontsteking van de huid, die door een dier zelf wordt veroorzaakt door overmatig likken, bijten of krabben.  Een hotspot kan snel ontstaan en vaak breiden ze zich ook heel snel uit. De oorzaak van het likken, bijten of krabben is meestal jeuk  en wordt meestal veroorzaakt worden door vlooien- en/of tekenbeten, een allergie, maar ook een oorontsteking kan het dwangmatige krabben en likken veroorzaken. Het probleem van een hotspot is de vicieuze cirkel die ontstaat door het krabben, bijten en likken, waardoor er snel een zeer uitgebreide natte huidontsteking ontstaat.  Een hotspot komt niet specifiek bij een ras voor, maar rassen die er gevoeliger voor zijn, zijn honden met een ondervacht, zoals Leonbergers, Golden Retrievers, Labradors en Sint Bernards. Bij het ontdekken van een hotspot bij je hond, is het belangrijk om direct contact op te nemen met de dierenarts. Een ernstige hotspot zal behandeld moeten worden met antibiotica en ook zal de dierenarts het dier een injectie geven waardoor de jeukprikkel wordt doorbroken. De plek zal geschoren en schoongemaakt moeten worden en lokaal behandeld moeten worden met een jeukstillende spray. Belangrijk is wel dat de oorzaak wordt vastgesteld van het ontstaan van de hotspot. Alleen dat kan voorkomen worden dat een hotspot nog een keer kan ontstaan.

full

Aroma therapie voor je dier

Bepaalde planten en/of bomen hebben sappen met een geneeskrachtige werking, dat is inmiddels geen groot geheim meer. Deze sappen worden ook wel essentiële of etherische olie genoemd.  Deze manier van geneeskunde kan een positief effect hebben op lichaam en geest en dat geldt zeker ook voor de werking ervan bij dieren.  Dieren weten in de natuur op gevoel precies welke planten zij op welk moment nodig hebben, dat is oerinstinct. Waarom zou je hem dan niet ondersteunen als hij dat tijdelijk of voor wat langere tijd nodig heeft? Heeft je huisdier last van bijvoorbeeld zijn luchtwegen, maag, darmen of spanningen en hebben reguliere medicijnen niet het effect dat je zou willen? Dan zouden etherische oliën wel eens een oplossing kunnen bieden. Dit geldt alleen voor honden, want katten reageren niet goed op essentiële oliën. Zij kunnen de olie niet afbreken in hun lichaam en kunnen er uiteindelijk zelfs ziek van worden. Ook voor vogels is het verstandiger een alternatief te zoeken om het dier te ondersteunen bij ziekte.  Laat je voor gebruik goed informeren door iemand die gespecialiseerd is in het inzetten van deze manier van behandelen. Op de juiste manier gebruikt, kan het zomaar zeer positief voor je dier uitpakken!

 

011

Donorcodicil voor je huisdier

Het is een vaststaand feit: het overlijden van je huisdier. Hoe droevig die gedachte ook is, je krijgt er nou eenmaal mee te maken. Zou het niet mooi zijn, dat je met het overlijden van je huisdier het leven van een ander dier, een proefdier, kan redden? Door het dierdonorcodicil zijn er aanzienlijk minder dieren nodig voor het onderwijs, omdat het lichaam van een gefokt proefdier, vervangen wordt door dat van een lichaam van een dier dat door ouderdom of anders op een diervriendelijke manier is ingeslapen. De organisatie proefdiervrij werkt samen met de Universiteit Utrecht om het aantal proefdieren, door onder andere dit initiatief, zoveel mogelijk terug te dringen.  Vraag bij de dierenarts om informatie over het donorcodicil voor jouw huisdier.

 

hond op bank

Als je huisdier schade veroorzaakt

Als je dieren hebt, dan kan een ongeluk wel eens in een klein hoekje zitten. Ze zitten nu eenmaal vol energie en kunnen soms wat onstuimig gedrag vertonen. Maar hoe is het nu eigenlijk geregeld als je dier schade veroorzaakt?  De wet is hier eigenlijk vrij duidelijk over, als bezitter van het dier ben je aansprakelijk voor eventuele schade die door dat dier wordt veroorzaakt. Het is dan niet van belang of je daadwerkelijk bij de situatie aanwezig was en of je er wel of niet iets aan kon doen.  Het is daarom, als je eigenaar bent van een of meerdere huisdieren misschien een overweging waard een  WA- verzekering af te sluiten. WA staat voor “Wettelijke Aansprakelijkheid”. Lees wel aandachtig je verzekeringspolis door, want wat er uiteindelijk aan gemaakte kosten wordt vergoed is natuurlijk afhankelijk van je polis.

 

167036_g

Wie zorgt er voor mijn dier na mijn dood?

Wie zorgt er voor uw dier als u er niet meer bent? Het is geen vraag waar je dagelijks mee bezig bent, maar toch iets om over na te denken. Een huisdier mag in Nederland niet als erfgenaam in een testament worden opgenomen. Ook hem in laten slapen, zodat zij samen met u begraven kunnen worden, mag niet meer. Wat wel een mogelijkheid is, is een executeur aan te wijzen, die belast wordt met de zorg voor uw huisdier als u er niet meer bent. Hij kan de volledige zorg overnemen, maar u kan hem ook vragen een geschikt onderkomen te zoeken als hij het dier zelf niet wil of kan verzorgen.  Laat u zich eens vrijblijvend door een notaris informeren, dan weet u precies welke mogelijkheden er zijn om uw huisdier in goede handen achter te laten.  Het is een geruststellende gedachte, dat al uw wensen en eisen vastgelegd kunnen worden.

vomit-cats grooming

Kattenvriendschappen

Als je meerdere katten in huis hebt, hoe kan je dan zien of ze echt goed met elkaar op kunnen schieten en zijn er verschillende soorten kattenvriendschappen?  Aan de hand van wederzijds verzorgingsgedrag is al heel veel te zeggen. Geven de katten elkaar kopjes en likken ze elkaars vacht schoon, dan is er sprake van een goede vriendschap. Likken ze ook elkaars kop schoon, dan is er sprake van een diepere liefde, want dit is de enige plek waar katten zelf niet goed bij kunnen. Van nature waren katten onderling niet zo close met elkaar, maar in de loop van de tijd, heeft een kat door bemoeienis van de mens beter leren om te gaan met soortgenoten. Heb je dus katten die elkaar met veel liefde en geduld verzorgen, dan ben je een gezegend mens!