Maandelijks archief: februari 2015

picdump-909-29

Dromenland

De manier waarop uw hond slaapt, vertelt heel wat over uw huisdier. Als een hond echt moe is, gaat er vaak een heel ritueel aan het zoeken van een slaapplaats vooraf. Hij snuffelt wat in het rond, draait een paar keer een cirkeltje, graaft eens links en rechts om zich daarna neer te laten vallen op de plek waar hij in een diepe slaap zal vallen. Als het ergens te koud is voor uw huisdier, zal hij zich opkrullen, waarbij zijn puntje van zijn neus zijn staart raakt. Als het weer wat warmer wordt zal de hond zich steeds vaker op zijn zij uitstrekken, zodat de warmte zijn lichaam makkelijk kan verlaten. Als de hond aan het dommelen is, slaapt hij op zijn buik, met zijn achterpoten aan de zijkant van zijn lijf en zijn snuit tussen zijn voorpoten. Op deze manier kan hij uitrusten maar ook snel weer in actie komen! Een hond die op zijn rug slaapt is super ontspannen en voelt zich veilig in zijn omgeving.

 

fluffy-white-and-grey-cat-cleaning-himself-cindy-prins

Haarballen

Katten likken zichzelf, net als leeuwen en tijgers, schoon met hun tong. Vaak doen ze dit net voordat ze gaan slapen of als ze net wakker zijn. Ze zijn hier ongeveer twee uur per dag mee bezig. Door deze manier van vachtverzorging slikt een kat veel lossen haren in, die normaal gesproken via de ontlasting het lichaam weer verlaten. Als een kat veel haren in korte tijd binnenkrijgt, kan een haarbal ontstaan die moet worden uitgebraakt. Dit kan voorkomen worden door de kat regelmatig goed te borstelen, anti- haarbal snoepjes te geven en kattengras neer te zetten. Langharige katten hebben over het algemeen meer last van haarballen dan kortharige katten. Vraag bij uw dierenarts om het juiste middel dat u kunt gebruiken als uw kat regelmatig last heeft van deze aandoening, want een verstopping door een haarbal kan levensbedreigend zijn.

belle

Dagbesteding

Katten zijn 40 tot 60% van hun leven bezig met hun meest favoriete bezigheid: slapen. Gemiddeld slaapt een kat 18 uur per dag, dit is onder andere afhankelijk van de leeftijd van de kat. De slaapmomenten zijn onderverdeeld in een lange diepe slaap, een aantal korte hazenslaapjes en dommelmomenten. De kat is per dag één uur bezig met lichaams- en vachtverzorging, hij neemt een half uurtje de tijd om te eten en nog een half uur om te gymnastieken en zijn nagels te verzorgen. De tijd die hij op een dag overheeft besteedt hij aan jagen, spelen en de baas vervelen!

dog10

Check up

Ouderdom komt met gebreken. Dat geldt niet alleen voor mensen, maar natuurlijk ook voor onze huisgenoten. Vaak heb je als eigenaar niet in de gaten dat een dier klachten heeft, omdat deze meestal ongemerkt ontstaan, waardoor ze zeker in een beginstadium niet of nauwelijks opvallen. Een regelmatige check-up van een dier door de dierenarts, kan helpen bij het vroeg opsporen van aandoeningen. Een handig hulpmiddel is de onderstaande check-list. Als meerdere dingen van de lijst u bekend voorkomen, is het verstandig contact op te nemen met uw dierenarts. Vaak kan een assistent al veel informatie geven, indien er wat met uw huisdier aan de hand is.

 

Aandachtspunten voor oudere dieren:

Afwijkend gedrag

Meer drinken/meer plassen

Gewichtsveranderingen (afvallen/aankomen)

Problemen met eten

Moeite met ontlasting/diarree of wisselende ontlasting

Doffe vacht/afwijkende vacht

Stijf lopen/kreupelheid/moeite met opstaan

Problemen met (trap) lopen en/of springen

Snel vermoeid/slecht uithoudingsvermogen

Hoesten (bij opwinding of juist in rust)

Pijnlijk

DESMATAMENTO1

Buurtpraat

Overal tegenaan plassen, ook wel markeergedrag genoemd, wordt door de ene hond meer gedaan dan de andere. Er werd heel lang gedacht dat dit te maken had met het afbakenen van territorium. Maar recent onderzoek heeft uitgewezen, dat chemicaliën in de urine, andere honden onder andere informatie geeft over de seksuele activiteit van de betreffende hond. Andere honden kunnen aan de urine ruiken, wie de plas heeft achtergelaten, hoe vaak hij die plek bezoekt en of hij veel succes heeft in de liefde. Dat honden steeds op dezelfde plek over hun eigen plas heen plassen, zorgt ervoor dat oude informatie continue wordt vervangen door nieuwe informatie. Zo worden de buurthonden up to date gehouden!

chinese_sharpei_puppy_wallpaper

Herkenning

De anaalklieren van een hond, bevinden zich onder de staart, aan weerszijden van de anus. Een vreemde hond, herkent de hond aan de geur die wordt afgegeven door deze klieren. Als een hond erg bang of angstig is, zal hij de staart heel dicht tegen zijn lijf aangedrukt houden. Hij probeert zo de geur te verbergen onder zijn staart en op die manier minder op te vallen.

getty_rf_photo_of_hand_stroking_cat

Aantrekkingskracht

Heeft u zich ooit afgevraagd waarom de kat, als er visite is, altijd naar de persoon gaat die het minste van katten houdt? Katten voelen zich bedreigd als ze rechtstreeks worden aangekeken. Kattenliefhebbers geven de kat veel aandacht en kijken hem hierbij ook aan. Visite die niet van katten houdt, zal de kat juist negeren en de kat zal dit als niet bedreigend ervaren. Dat zullen dan ook de mensen zijn, waar de kat de hele avond bij in de buurt zal blijven.

Q1 (54)

Ultieme liefde

Dat katten uitstekende jagers zijn, dat wisten we al. Ze jagen niet alleen als ze honger hebben, maar soms ook alleen maar vanuit hun instinct. Sommige katten tonen hun liefde aan hun baasje, door de prooi die zij hebben gevangen keurig voor de deur of naast het bed te leggen. Niet altijd even leuk, een (soms aangevreten) kadavertje van een muis of vogel naast je pantoffel als je net wakker wordt, maar eigenlijk is het de ultieme vorm van liefde. Uw kat laat u op die manier weten hoeveel hij van u houdt!

poetsen

Tanden poetsen

Als je op jonge leeftijd begint met het oefenen van tanden poetsen bij je huisdier en daar ook een dagelijkse bezigheid van maakt, kan het ontstaan van tandproblemen op latere leeftijd worden beperkt. Belangrijk zijn het onderhoud van de hoektanden en de grote kiezen omdat daar de tandplak het eerste ontstaat. Je kan hiervoor een tandenborstel of een gaasje gebruiken met daarop een speciale dieren tandpasta. Gebruik geen humane tandpasta, want het fluorgehalte hierin is giftig voor je viervoeter en de witmakers kunnen maagproblemen veroorzaken.

Dog-Food07-290x300

Kieskeurig

Verandering van spijs doet eten, zou je denken. Bij dieren werkt dit iets anders. Elke keer dat je de hond een ander voer geeft, moet hij hieraan wennen. Sommige dieren worden erg nerveus van veranderingen en als je van je huisdier weet dat hij hier gevoelig voor is, probeer dit dan zo min mogelijk te doen. Daarnaast is het een feit, dat dieren steeds kieskeuriger worden, naarmate je vaker van voer wisselt. Dieren houden van regelmaat en gewoontes en zijn tevreden als ze weten wat er dagelijks op het menu staat.