Maandelijks archief: maart 2015

come-addestrare-un-cane-da-esposizione_7b782f0f119f9046f25e0feac73acbfb

Stokken

Er is bijna geen hond die het niet leuk vindt om met stokken te spelen. Maar toch is het veiliger om voor een alternatief te kiezen. Bij het gooien van een stok zou deze zomaar tegen het hoofd, in de ogen of tegen het lichaam van de hond terecht kunnen komen. Als de hond erg enthousiast is, en dat is in de meeste gevallen zo, kunnen ze zich tijdens het vangen van een stok ernstig verwonden. Ook het laten kauwen op stokken is niet zo verstandig. Splinters kunnen voor nare ontstekingen in de bek, keel of ingewanden zorgen en voorkomen is toch altijd nog beter dan genezen. Vaak maakt het voor het dier ook niet zoveel uit waar je mee speelt, als hij maar lekker gek mag doen met de baas.

Teek

Teken verwijderen

Het tekenseizoen is weer begonnen en er bestaan nogal wat onduidelijkheden over de manier waarop teken verwijderd moeten worden. Het is erg belangrijk om bij het constateren van een teek, bij jezelf of bij je huisdier, de teek zo snel mogelijk te verwijderen omdat zij ziektes over kunnen brengen. Gebruik voor het verwijderen van een teek een speciale tekentang of tekenlasso. Je hoeft de teek niet te draaien als je hem uit de huid wilt verwijderen, want een teek schroeft zich niet in de huid, maar bijt zich vast. Het is belangrijk de teek zo min mogelijk te beschadigen als je hem eruit trekt, zodat het risico dat er delen van de teek in de huid blijven zitten zo klein mogelijk blijft. Het beste kun je de teek zo dicht mogelijk bij de kop vastpakken met de tekentang en hem recht uit de huid trekken. Gebruik geen alcohol om de teek te verdoven, want hierdoor zal de teek een giftig stofje afgeven.

Group of cats and dogs in front of white background

Ontvlooien

Het ontvlooien van je huisdier is een handeling die iedere maand moet worden herhaald, omdat de cyclus van een vlo een maand duurt. Het is daarbij belangrijk dat je het juiste vlooienmiddel voor je dier gebruikt. Het kan erg gevaarlijk zijn honden en katten met hetzelfde middel te behandelen. In middelen die geschikt zijn voor de hond, zit soms een stof die voor katten erg giftig is. Helaas krijgen katten, uit besparing of onwetendheid,  toch nog vaak hetzelfde middel als de hond toegediend en worden hier ernstig ziek van of overlijden er zelfs aan. Koop daarom voor elk huisdier een vlooienmiddel dat geschikt is voor het betreffende dier en vraag het bij twijfel altijd na bij je dierenarts.

cats-animals-humor-wallpaper

Voerplek

Katten houden erg van rust tijdens hun eten. Ze willen niet gestoord worden en eten daarom ook het liefst op een plekje waar ze in alle stilte kunnen genieten van hun maaltijd. Op de looproute van de voor- naar de achterdeur is daarom geen goede etensplek. Als je meerdere katten in huis hebt, zorg er dan voor dat er voldoende ruimte is tussen de voerbakken zodat er geen lichamelijk contact mogelijk is tijdens het eten. De kat stelt het ook op prijs als je hem, nadat hij heeft gegeten, even een half uurtje met rust laat. Hij kan zichzelf dan verzorgen en in alle rust nagenieten!

allerca-com-Allerca-Hypoallergenic-Cat

Duurste kat ter wereld

De  zeldzaamste en daarmee waarschijnlijk ook de duurste kat ter wereld is de Ashera. Dit is een exotische kat  die ontstaan is, nadat een huiskat, een Afrikaanse  Serval en een Aziatische Bengaalse tijger met  elkaar zijn gekruist.  Een volwassen exemplaar weegt zo’n 11 à 13 kilo en is gemiddeld 1,20 meter lang. Voor een kleine 81.000 euro ben je de trotse bezitter van deze bijzondere kat.

 

DogCat

Knuffelen

Dieren hebben een positieve uitwerking op je gemoedstoestand. Het is je misschien al wel eens opgevallen, dat je helemaal rustig kan worden als je een kat of hond aan het aaien bent. Het is aangetoond dat mensen met een huisdier na een stressvolle situatie sneller weer tot rust komen. Zij hebben minder last van stress en een lagere bloeddruk. Dit geldt overigens niet alleen voor eigenaren van honden en katten, maar ook andere dieren zoals een parkiet of een paard kunnen een positieve invloed op je leven hebben. Nog een reden om je huisdier eens extra te knuffelen!

cm_20141124_4838_029

Kattenkruid

Misschien heb je wel eens van kattenkruid (ook wel kattenmint of catnip genoemd) gehoord maar wat is het nou precies? Kattenkruid is familie van de muntsoorten en werd vroeger al gebruikt vanwege zijn krachtige werking om onder andere ziektes te genezen. Voor katten is kattenkruid, over het algemeen, onweerstaanbaar, maar een enkele kat zal er het nut niet van inzien. Nadat ze de geur van het kruid hebben opgesnoven, rollen sommige katten zich sierlijk over de grond, klemmen het speeltje waarin het kattenkruid zit in hun voorpoten en gaan ermee spelen of worden apathisch en blijven een moment, zonder zich te verroeren, staan met een wazige blik in hun ogen. Dit moment duurt ongeveer tien minuten en daarna zal de kat zijn interesse voor het speeltje kwijt zijn. Na een uurtje begin het hele ritueel waarschijnlijk weer opnieuw. Het kruid is voor de kat niet verslavend en het kan ook geen kwaad als ze op de blaadjes kauwen. Er zijn veel speeltjes te koop waarin kattenkruid is verwerkt en je kunt het onder andere gebruiken als middel om je kat iets aan te leren of gewoon als bezigheidstherapie. Wat leuk is om te weten, is dat de gevoeligheid van katten voor kattenkruid erfelijk is.

SONY_Haziallat (2)

Klassieke muziek

Voel je je altijd schuldig als je je hond alleen thuis moet laten? Daar is sinds kort een oplossing voor gevonden. Uit recent onderzoek is namelijk gebleken, dat klassieke muziek een rustgevend effect kan hebben op je hond. Tijdens het betreffende onderzoek, dat werd uitgevoerd door de universiteit van Glasgow, werd een groep honden (asieldieren) getest op hun mate van stress gedurende stilte en ook als er klassieke muziek werd opgezet. De klassieke muziek had een zichtbaar positief effect op het gedrag van de honden. Veel hondeneigenaren zetten voor de gezelligheid de radio aan, als ze hun huisdier even alleen thuis moeten laten, maar drastische veranderingen in de muzieksoort kan ook meer stress bij je huisdier veroorzaken. Als jouw hond last heeft van verlatingsangst, dan is het antwoord misschien wel klassieke muziek!

 

dog_licking_paws

Likgranuloom

Veel hondeneigenaren zullen het herkennen: uw hond likt regelmatig aan één van zijn poten en kan daar uren mee in de weer zijn. Dit noemen we likgranuloom, een huidaandoening als gevolg van overmatig likken van de hond. De oorzaken zijn niet altijd even duidelijk, maar over het algemeen ontstaat dit gedrag door jeuk, stress, verlatingsangst of nervositeit. Door het likken kan de hond onder andere zijn frustratie kwijt. Als het likken een gewoonte van het dier is geworden, is deze vicieuze cirkel lastig te doorbreken. Soms is er sprake van jeuk en ontstekingen en dit moet dan behandeld worden door de dierenarts. Likgranuloom wordt door het dier in stand gehouden en is vaak een hardnekkige aandoening, die lastig te behandelen is.

 

8601106-pequeno-perro-y-dineroes.123rf.com_

Stof tot nadenken

Het aanschaffen van een huisdier is meestal niet zo ingewikkeld. Het aanbod is groot en vaak kan je de dieren voor niks ergens ophalen. Maar daarmee ben je er natuurlijk nog niet. Veel mensen staan niet stil bij de kosten die aan een dier vastzitten. Denk aan de jaarlijkse inentingen, het ontwormen en ontvlooien, voer, hondenbelasting en ga zo nog maar even door. De jaarlijkse kosten voor een hond worden geschat op ongeveer 1000 euro en die voor een kat op ongeveer 400 euro. Daarbij is geen rekening gehouden met onvoorziene uitgaven zoals, ziekte, pension of uitlaatservice. Dus: Bezint eer ge begint!