Maandelijks archief: april 2015

hond

Slechte adem aanwijzing aandoening

Als jouw hond een slechte adem heeft, hoeft dat niet meteen te betekenen dat hij tandproblemen heeft. Het kan ook een aanwijzing zijn voor ziektes of aandoeningen.

Extra alertheid is op zijn plaats als bij de hond de volgende geuren uit zijn bek te ruiken zijn:

Een zoete, fruitige geur kan wijzen op diabetes. Vooral als de hond opvallend veel meer drinkt en plast dan normaal het geval is.

Een urine geur uit de bek kan een aanwijzing zijn voor nierproblemen. Let hierbij vooral ook op andere aanwijzingen zoals, meer drinken, vaker plassen en meer willen eten.

Een vieze geur, in combinatie met braken, geen zin meer in eten, een opgeblazen buik en gele of witte oog slijmvliezen, zou kunnen wijzen op een aandoening van de lever.

Een slechte adem bij dieren is niet normaal en zeker als het een combinatie van factoren betreft, is het altijd raadzaam een dierenarts om advies te vragen.

bathing-dogs-portraits-2

Wasdag

De vacht en de huid van een gezonde hond hoeft niet regelmatig gewassen te worden. Eigenlijk hoeft een hond alleen gewassen te worden als de vacht erg smerig is of stinkt. Bij het wassen van een hond hoeft eigenlijk geen shampoo gebruik te worden. In veel shampoos zitten namelijk sterk uitdrogende en reinigende middelen die de beschermende functie van de huid teveel aantasten. Alleen als de hond een afwijkende huid heeft, bijvoorbeeld vet, droog of schilferig of als het dier last heeft van infecties moet er een speciale shampoo worden gebruikt, aangepast aan het huidprobleem van de hond. Anders voldoet alleen water en eventueel het gebruik van een milde hondenshampoo.

walls.com.ua_46660

Traanogen

Traanstrepen ontstaan onder andere door vuil dat zich heeft opgehoopt in de ooghoeken van de kat. Dit kan komen door bijvoorbeeld vliegjes of zand. Het is daarom belangrijk regelmatig de ogen van de kat na te kijken en schoon te maken als dit nodig is. In het traanvocht dat over de vacht loopt kunnen zich namelijk bacteriën gaan nestelen. Dit herkent u makkelijk aan de groene ooguitvloeiing. Soms kunnen traanstrepen ook het gevolg zijn van verstopte traanbuizen. De tranen die worden aangemaakt kunnen niet meer naar de neus worden afgevoerd. Als ogen ontstoken zijn, dan is het onderste ooglid rood in plaats van roze en is er duidelijk groene uitvloeiing uit het oog. De kat zal het ontstoken oog ook dichter houden dan het andere oog. Laat uw huisdier hier niet te lang mee rondlopen en ga bij twijfel altijd langs bij uw dierenarts.

 

cat-sleeping-in-tree

Kat in boom

Je hoort de berichten soms in het nieuws, “kat door brandweer uit boom gehaald”. Maar waarom kan een kat wel omhoog, maar soms niet meer naar beneden klimmen? Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig. Een kat kan niet met zijn kop naar beneden klauteren. De vorm van de nagels, die naar binnen gebogen zijn, zorgen ervoor dat ze dan niet voldoende grip hebben. Als een kat omhoog klimt, gebruikt hij al zijn nagels maar als de kat naar beneden klautert, trekt hij de nagels van zijn achterpoten in en gebruikt hij alleen maar zijn voorpoten om zich vast te houden. Hij zal langzaam achteruit moeten lopen of naar beneden moeten springen. Als de kat dit niet als kitten heeft geleerd, zal hij ervoor kiezen te blijven zitten waar hij zit.

woman combing British cat on white background

Verharen

In het voorjaar en het najaar wisselen de dieren, onder invloed van onder andere temperatuur, van vacht. Het verharen van honden en katten is een natuurlijk proces, waar de eigenaar het dier prima bij kan helpen. De overlast van de haren kan worden tegengegaan door goed te borstelen en een goede vachtverzorging bevordert de conditie van huid en vacht en het dier zal u dankbaar zijn. Als uw huisdier moeite heeft om door de rui heen te komen, kan dat veroorzaakt worden door bijvoorbeeld huidaandoeningen, tekort aan vitamines of een verminderde weerstand. Informeert u in dat geval dan eens bij uw dierenarts naar een geschikte oplossing.

 

blogger-image--2135887606

Diarree

Iedere huisdiereigenaar heeft er wel eens mee te maken: diarree. Het kan een natuurlijke reactie van het lichaam van het dier zijn om iets te verwijderen wat er niet thuis hoort. Zorg ervoor dat uw hond voldoende drinkt en plaats extra waterbakken. Als een dier te weinig vocht binnenkrijgt, wordt het onder andere sloom en krijgt een slechte elasticiteit van de huid. Bied uw dier ook gedurende de dag licht verteerbare voeding aan, zoals gekookte kip, bouillon en rijst. De dierenarts kan een stopmiddel voorschrijven waardoor de ontlasting wat steviger wordt. Ook het geven van Norit (actieve kool) kan helpen de klachten te verminderen. Het risico dat u ziek wordt van de diarree van uw hond is niet groot, maar sommige diarreeverwekkers zoals Salmonella en Giardia zijn ook besmettelijk voor de mens. Let daarom altijd extra op hygiëne als uw dier kampt met diarreeklachten. Het is belangrijk om uw hond goed in de gaten te houden en contact op te nemen met een dierenarts als het dier ziek is en koorts heeft (temperatuur hoger dan 39,5 graden), hij water en voedsel uitbraakt, bloed en/of slijm bij de ontlasting heeft, uitgedroogd is, de problemen langer dan drie weken aanhouden en regelmatig terugkeren. Puppy’s en oudere dieren verdienen extra aandacht als zij last hebben van deze klachten omdat verminderde weerstand bij deze groepen ervoor kan zorgen dat er zeer snel verslechtering van een situatie kan optreden. Bij twijfel is het altijd verstandig een dierenarts om advies te vragen.

org_cdrb35

Zoönoses

Ziektes die van dier naar mens en van mens naar dier over kunnen gaan, noemen we zoönoses. De overdracht kan plaatsvinden door direct contact, maar ook via de lucht. Een kleine greep uit een aantal zoönoses waar je als dierenbezitter alert op moet zijn.

Hondsdolheid

Wordt ook wel rabiës genoemd is een virusinfectie van de hersenen. Het virus wordt overgebracht via speeksel van een dier dat besmet is met het hondsdolheidvirus. Gelukkig komt hondsdolheid op dit moment niet voor in Nederland, maar in de rest van de wereld wel. Zorg er dus voor dat je dier goed gevaccineerd is als hij mee gaat naar het buitenland.

Ringworm (schimmel)

In tegenstelling wat de naam suggereert, is ringworm geen worm maar een schimmel. Schimmelinfecties komen vaak voor bij de hond en kat en zijn erg besmettelijk. Niet alleen dieren kunnen elkaar hiermee besmetten, maar er kan ook besmetting plaatsvinden tussen dier en mens. Er kan sprake zijn van kale plekken, korstjes, rode huid en soms jeuk. Bij twijfel is het altijd verstandig om een arts om advies te vragen.

Ziekte van Weil (Leptospirose)

De ziekte van Weil komt in heel Europa, dus ook in Nederland, voor. Verspreiding van deze bacterie vindt onder andere plaats via de urine van besmette honden en rattenurine. Ook besmet stilstaand water of voer en vochtige ondergronden zijn een bron van besmetting. Door je dier op de juiste manier te laten vaccineren is hij goed beschermd.

Schurft

Door intensief contact met je huisdier te hebben, kan je een infectie veroorzaakt door schurft makkelijk overnemen. De mijt heeft wel duidelijk een voorkeur voor de hond en veroorzaakt  jeuk. Als het dier goed wordt behandeld tegen de schurft, verdwijnt de jeuk ook vanzelf bij de eigenaar. Een geruststellende gedacht is, dat de mijt niet in staat is zich voort te planten en dat de infectie vaak na een week of vier weer over is.

Giardia

Dit is de meest voorkomende maag-darmparasiet bij honden en komt over de hele wereld voor. Een Giardia infectie is zeer besmettelijk en kan makkelijk van dier op mens worden overgedragen. Het belangrijkste ziekteverschijnsel van Giardia is diarree. Andere verschijnselen die kunnen optreden zijn: winderigheid, vettige ontlasting, buikkrampen en misselijkheid. Als je huisdier gedurende langere tijd heeft diarree of bovenstaande symptomen, is het verstandig contact op te nemen met je dierenarts.

shutterstock_119945809

Kieskeurig

Katten staan erom bekend lastige eters te zijn. Zij worden niet als kieskeurige eter geboren, maar het gedrag wordt aangeleerd door de manier waarop mensen met het eetgedrag van hun kat omgaan. Katten hebben feilloos in de gaten hoe zij iemand moeten manipuleren om het lekkere eten aangeboden te krijgen in plaats van gezonde en evenwichtige voeding. Soms ligt het gedrag niet aan de voeding, maar aan de manier waarop de voeding wordt aangeboden. Katten eten het liefst ongestoord, uit een schoon etensbakje en zonder oude restjes. Laat voer tijdens warme dagen niet te lang staan, in verband met het risico van schimmelvorming. Blikvoer dat direct uit de koelkast wordt aangeboden zal de kat ook niet zo lekker vinden. Door de kou bevat de voeding niet veel aroma en katten eten niets dat ze niet kunnen ruiken.  Als het blikvoer wordt verwarmd met wat lauwwarm water, wordt het al een stuk aantrekkelijker voor de kat.  Blijft de kat nog steeds weigeren om te eten, probeer dan eens een ander soort of merk voer. Verandering van spijs doet eten en vaak geldt dit ook voor de kat. Controleer ook eens hoe het met de tanden van de kat gesteld is, tandproblemen of ontstoken tandvlees kunnen er ook voor zorgen dat de kat niet wil eten. Als een kat 24 uur of langer weigert te eten, dan is het belangrijk een dierenarts te raadplegen. Het niet willen eten kan een voorbode zijn voor een ziekte of aandoening en het tijdig vaststellen hiervan is dan van levensbelang.

Basenji_52469cb0d3d0f

De hond die niet blaft

De Basenji is een hondenras dat oorspronkelijk afkomstig is uit Centraal Afrika. Het wordt ook wel een katachtige hond genoemd. Hij heeft namelijk geen lichaamsgeur, houdt niet van water, likt zich schoon en speelt als een kat. Ook ligt hij liever wat hoger zodat hij alles van een afstandje goed in de gaten kan houden. De meest bijzondere eigenschap van de Basenji is dat hij niet blaft. Hij maakt wel veel andere geluiden, waaronder  een soort gejodel. Het lijkt op het huilen van een wolf, maar dan met veel meer toonhoogtes. De hond laat dit geluid alleen maar horen als hij ergens erg enthousiast over is.

 

22379

Scherpe nagels

Een kat heeft 18 nagels,  waarvan er vijf aan elke voorpoot zitten en vier aan elke achterpoot.  Elke nagel heeft een kern die goed doorbloed is en daaromheen zit de harde nagel die opgebouwd is uit laagjes keratine. De nagel zit vast aan het laatste teenkootje en kan door de kat onder de huidplooi worden ingetrokken. Het is niet bij alle katten nodig om de nagels te knippen omdat in veel gevallen de nagels vanzelf slijten door het lopen op een harde ondergrond en het krabben aan bijvoorbeeld bomen. Bij oudere katten of binnen katten kunnen de nagels wel te lang worden en zij kunnen er ook behoorlijk last van krijgen. Ze zullen aan meubels blijven haken, het lopen wordt ongemakkelijk en in ergere gevallen groeien de nagels in de huid. Ook bij buitenkatten is het van belang af en toe de duimnagels te controleren omdat deze nagels nauwelijks slijten.