Maandelijks archief: mei 2015

lovely_dogs_001

Hooikoorts bij hond of kat

Als een dier last heeft van een pollenallergie, ook wel hooikoorts genoemd, kan hij last krijgen van verschillende klachten. De meest voorkomende zijn jeuk, roodheid, vachtproblemen en ontstekingen. Sommige dieren krijgen last van jeukende pootjes nadat ze door het gras hebben gelopen. Ook kunnen er korstjes op de kop ontstaan en kunnen dieren last krijgen van geïrriteerde ogen. Net zoals bij de mens, kan stuifmeel ook een astmatische reactie veroorzaken op de luchtwegen.  Als uw huisdier allergische klachten heeft, die ieder jaar vooral in het voorjaar en de zomer optreden, dan is het mogelijk dat het dier last heeft van een pollenallergie. Neem contact op met uw dierenarts om een behandelplan te bespreken, zodat u en uw huisdier ontspannen kunnen genieten van het mooie weer!

 

dog-paw-2560x1600

Voetzolen

De voetzolen van een hond krijgen nogal wat te verduren. De leerachtige zolen kunnen behoorlijk wat aan, maar er is een grens aan wat hondenvoeten kunnen verdragen. Door overbelasting kunnen de zooltjes ruw en pijnlijk worden en zelfs scheuren. Het aanraken van de voeten van je hond, kan een behoorlijke uitdaging zijn. Toch is het belangrijk hier een dagelijkse routine van te maken, zodat je de conditie van de voeten goed in de gaten kan houden. Omdat de poten en de tenen gevoelig zijn, moet je in sommige gevallen beschikken over flink wat doorzettingsvermogen en overtuigingskracht om je hond zover te krijgen dat hij gewillig zijn poten laat nakijken, veel oefenen dus!  Voor bijna alle honden geldt dat zij hun poten zullen wegtrekken op het moment dat die worden aangeraakt. Opvallend feitje is dat spelende honden, over het algemeen, elkaars voeten ook niet zullen aanraken. Onderzoekers staan voor een raadsel en weten nog steeds niet waarom honden zo voetschuw zijn. Voetverzorging is belangrijk voor je viervoeter en door onder andere het haar tussen de voetkussentjes te verwijderen met een stompe schaar en de voeten goed te drogen na het uitlaten, zorg je ervoor dat de voeten van je hond in goede conditie blijven.

 

141008081625090

Het nut van ontwormen

Er zijn verschillende redenen waarom je je huisdier moet ontwormen. Als huisdiereigenaar wil je je dier zo gezond mogelijk houden en een worminfectie is niet goed voor de gezondheid van het dier. Hij kan onder andere last krijgen van diarree, braken, vermagering, doffe vacht, etc. Een wormenbesmetting kan op verschillende manieren ontstaan. Katten die bijvoorbeeld veel op muizen en vogels jagen hebben bijna altijd wormen. Dit komt omdat de prooidieren ook allemaal besmet zijn. Ook al eet de kat de gevangen dieren niet op, toch kan hij de wormeitjes makkelijk binnenkrijgen. Sommige honden maken er een gewoonte van om ontlasting van andere honden op te eten. Als de eigenaar van de andere hond zijn dier niet regelmatig ontwormt, is een wormbesmetting zo opgelopen. Ook als uw hond kadavers of rauw vlees eet is er een kans op een wormbesmetting. Van dieren die nooit buiten komen wordt vaak gedacht dat die geen wormen zouden kunnen krijgen, maar niets is minder waar. U kunt van buiten wormeitjes onder uw schoenzolen mee naar binnen nemen, waardoor uw huisdier toch wordt besmet. Ook al zijn er geen wormen zichtbaar in de ontlasting, wil dat niet zeggen dat een dier geen wormen heeft. Vaak zie je wormen alleen als ze dood zijn, na bijvoorbeeld een ontworming, of als de besmetting zo groot is dat het dier de wormen uitbraakt of uitpoept. Er bestaan verschillende soorten wormen, waarvan de spoelworm eruit ziet als een elastiekje en de lintworm als rijstkorrels. Informeer bij uw dierenarts wat een geschikt middel en passend ontwormingsplan is voor uw huisdier.

256730634994157694321117

Veilig vervoeren

U heeft er als huisdiereigenaar waarschijnlijk wel eens mee te maken. Een ritje in de auto omdat hij naar de dierenarts moet of gewoon lekker mee mag naar het bos of strand. Een hond los vervoeren in een auto is niet alleen voor de hond gevaarlijk, maar er ontstaat op die manier ook een risico voor de bestuurder, andere inzittenden en overige weggebruikers. Een hond die vrij kan bewegen in de auto, kan naar u toekomen tijdens het autorijden of zelfs tussen de pedalen terechtkomen, waardoor een levensgevaarlijke situatie kan ontstaan.  Tijdens een noodstop zal de hond door de auto geslingerd worden waardoor hij, maar ook u, ernstig gewond zou kunnen raken. In de wet is het zo geregeld dat u als bestuurder geen situatie mag veroorzaken die gevaar of hinder op zou kunnen leveren. Als u uw huisdier op een onveilige manier vervoert en er zou hierdoor schade ontstaan, dan zou u daarvoor aansprakelijk gesteld kunnen worden. Er zijn verschillende mogelijkheden om uw huisdier op een verantwoorde manier te vervoeren. Zo bestaat er een speciale hondengordel en kunt u bij kleine honden gebruik maken van een vervoersmand, reiskennel of bench. Belangrijk is wel dat de mand achter een van de voorstoelen dwars op de rijrichting staat. Op die manier komt de klap bij een aanrijding minder hard aan. Zorg er ook altijd voor dat de hond een halsband draagt en houd altijd een riem bij de hand. Zo kunt u in een noodsituatie snel handelen.

 

034696053-big

Echte liefde

Dat katten een eigen wil hebben is geen geheim, maar hoe weet je nou dat het wel echte liefde tussen jullie is? Ook al is het misschien niet altijd even duidelijk, katten hebben zo hun eigen manier om duidelijk te maken dat ze gek op je zijn. Dit zijn de vijf signalen:

Tegen je aan schuren: Katten geven tijdens het kopjes geven een geur af, waarmee ze je eigenlijk een beetje claimen.

Op of naast je zitten: Katten houden ervan om op comfortabele plekjes te slapen. Als hij ervoor kiest om op je krant te gaan liggen als je net wil gaan lezen of op het toetsenbord van je computer als je aan het werk bent en niet op een zachte comfortabele deken, dan weet je zeker: dit moet liefde zijn!

Oogcontact houden: Katten vinden het onprettig om langdurig oogcontact te maken. Als zij dit doen, dan alleen met de mensen die zij goed kennen, aardig vinden en vertrouwen.

Cadeautjes brengen: Het neerleggen van muisjes of andere geschenken in ruimtes waarvan de kat zeker weet dat je ze zal vinden is ook een teken van liefde. Op deze manier zorgt de kat ervoor dat je in zijn ogen niets tekort komt!

Spinnen: Dit is een teken van vriendelijkheid en hoewel er meerdere manieren zijn waarop een kat kan spinnen, er is maar 1 manier van spinnen die de kat alleen maar laat horen aan diegene van wie ze het meeste houden.

 

blog-0426321001398344027

Zelf dokteren

Paracetamol is een pijnstiller die door mensen veel wordt gebruikt als ze ergens last van hebben. Het is voor mensen dan ook een relatief veilig middel om te gebruiken, maar het kan bij dieren leiden tot vergiftiging met alle gevolgen van dien.  Paracetamol is niet geregistreerd voor dieren en er zijn bij de dierenarts voldoende alternatieven verkrijgbaar die wel veilig zijn voor uw huisdier. Paracetamol is vooral giftig voor katten en kan leiden tot ernstige bloedarmoede en leverfalen. Als een kat een tablet paracetamol van 500 mg binnenkrijgt, kan hij hier aan overlijden. Honden reageren beter op paracetamol, maar kunnen er door onjuist gebruik ook door vergiftigd worden. Vergiftigingsverschijnselen bij honden treden op vanaf een inname van meer dan 45 mg per kilogram lichaamsgewicht per dag. Als een dier vergiftigd  is zijn de eerste verschijnselen al binnen vier uur zichtbaar. De meest voorkomende verschijnselen zijn: snelle ademhaling, benauwdheid, braken, niet willen eten en zwellingen van hoofd en poten. Na twee tot zeven dagen kunnen er problemen optreden door leverschade en in sommige gevallen nier schade. Over het algemeen sterven de dieren twee tot zes dagen na het binnenkrijgen van de paracetamol. Verdenkt u uw dier van vergiftiging, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts. Experimenteren met paracetamol bij dieren is niet verstandig. Overleg samen met uw dierenarts wat een passend alternatief zou kunnen zijn om de aandoening van uw dier op een verantwoorde manier te behandelen.

19cf53e8768a70b8b36785c3f39992f0

Liever geen lelies

Als een hond van een lelie eet, zal hij daar slechts milde maag en darmklachten aan overhouden. Als een kat dit doet, zal de prognose minder positief zijn. Door de geur die de lelies afgeven, worden katten er als het ware naartoe getrokken. Hierdoor zullen katten vaak aan lelies snuffelen, likken en kauwen. Alle delen van de lelie zijn giftig voor de kat en na het eten ervan kan de kat extreem sloom worden, geen eetlust hebben, veel willen plassen en drinken, uitgedroogd raken, gaan speekselen en braken. Sommige katten zullen ook coördinatieproblemen krijgen, gaan trillen en epileptische aanvallen krijgen. Uiteindelijk zal de kat steeds lustelozer worden en zal hij zonder de juiste behandeling sterven. Een kat die nierschade oploopt door een lelie vergiftiging is er meestal zeer slecht aan toe. Ondanks een intensieve behandeling door een dierenarts kan de kat alsnog komen te overlijden. Het beste wat u als eigenaar kunt doen, is te vermijden dat de kat in contact kan komen met lelies. Vermijd boeketten met lelies in huis en zet ook zeker geen lelies in uw tuin. Voorkomen is ook in dit geval beter dan genezen!