Maandelijks archief: juni 2015

iStock_000018976979_Large

Gezonde snacks

Als je je hond volledige voeding geeft, is het niet nodig hem bij te voeren met groente en fruit, maar het kan wel een welkome en smakelijke afwisseling in zijn dieet zijn. Wat voor ons goed is, geldt namelijk ook zeker voor onze huisdieren. Denk bijvoorbeeld eens aan broccoli, sperziebonen en worteltjes. Maar ook appel en banaan vinden honden over het algemeen erg lekker. Heb je geen zin in een geprakte banaan op je vloer, vries dan eens een aantal plakjes in. Makkelijk om te geven en zeker tijdens warme dagen een aanrader!  Voer deze snacks met mate, want te grote hoeveelheden kunnen voor  maag en darmproblemen zorgen.

lone-red-and-white-cat-walking-along-grassy-path-axel-lauerer

Praktische tips bij vermissing kat

Gebroken nachten, ongerustheid, zoeken tot je een ons weegt. Een kat heeft er soms een handje van om een paar dagen de hort op te gaan en zijn eigenaar ongerust achter te laten. Het komt vaak voor dat een vermiste kat na een week nog terugkomt, maar in het zomerseizoen zijn katten veel buiten en kunnen soms door omstandigheden (bijvoorbeeld verhuizing of territoriumdrift) enorm gaan zwerven. Als een kat langer dan drie dagen niet thuis geweest is, dan wordt het tijd om actie te ondernemen. Geef de kat als vermist op bij Amivedi en vul daar zoveel mogelijk informatie over de kat in, plaats er natuurlijk ook foto’s bij, dat vergemakkelijkt het zoeken. Check tegelijkertijd de aangemelde gevonden katten, je weet maar nooit! Controleer schuurtjes en garages van buren, omdat het kan gebeuren dat de kat per ongeluk is opgesloten. Vraag in de omgeving of de kat gezien is, maak een flyer en verspreid die in de omgeving, waarbij ook supermarkten en dierenzaken niet mogen worden overgeslagen. Websites en regionale krantjes bieden de mogelijkheid om gevonden en vermiste katten te vermelden. Bel de plaatselijke dierenasiels en de dierenartsen.  Kortom: pak elke mogelijkheid aan om je vermiste kat onder de aandacht van mensen en instanties te brengen. Ook katten die gedurende langere tijd vermist zijn, komen soms op wonderbaarlijke wijze weer terecht.

Untitled2

De kat krabt de krullen…

Er zijn verschillende redenen, waarom katten aan meubels krabben. Het houdt ze super lenig, want op het moment dat ze in de bank hangen, rekken zij hun hele lichaam uit. Ook helpt het om de buitenste hoesjes van de nagels te verwijderen en zij markeren op deze manier zichtbaar en onzichtbaar de plek waar zij geweest zijn. Soms ontstaat dit gedrag als er niet voldoende krabmogelijkheden voor de kat in huis aanwezig zijn. Zij zullen dan de bank of stoelen als alternatief gaan gebruiken. Soms helpt het om een krabpaal neer te zetten op de plek waar de kat momenteel zijn nagels in de bank zet. Ook dubbelzijdig tape plakken op de plek die door de kat onder handen is genomen, wil nog wel eens helpen. Heb je de tijd en het geduld, dan loont het de moeite om bij de kat clicker training in te zetten. Hierbij kan je de kat door  middel van beloning aanleren om de krabpaal te gebruiken in plaats van je designer bank. Bied door het hele huis verschillende objecten aan de kat aan waar hij zich op uit kan en mag leven. Het hoeft niet alleen een krabpaal te zijn, ook kartonnen dozen of een klein boomstronkje voldoen prima.  Blijft een kat dit gedrag consequent volhouden, vraag dan eens advies bij uw dierenarts.

 

dog and cat

Hoe weet je of een dier pijn heeft?

Als eigenaar moet je je dier en zijn gewoontes goed kennen om op te merken of hij ergens last van heeft. De veranderingen die plaats vinden in gedrag kunnen nogal variëren en zijn afhankelijk van de plek waar het dier pijn heeft. De meeste veranderingen die opvallen bij een dier met pijn, zijn een slechte eetlust en teruggetrokken gedrag. Vooral katten zullen van zich laten horen op het moment dat de eigenaar ze op wil tillen of verplaatsen als zij pijnlijk zijn. De vacht gaat er groezelig uitzien, de ogen gaan wat tranen en misschien wat dof staan en soms staan de pupillen wijd open. Ook kan het voorkomen dat het dier wat verhoging heeft. Als een dier pijn in zijn buik heeft, dan zal hij met een kromme rug staan en de buikspieren aanspannen. Als de buik wordt aangeraakt, zal het dier waarschijnlijk kreunen en  nog meer spanning op de buik zetten. Heeft een dier pijn aan de gewrichten, botten, spieren of pezen, dan zal hij dat laten merken door mank te gaan lopen.  Als een dier pijnlijk in de borstkas is, zal hij dat voornamelijk laten merken door de manier van ademhalen. Hij zal niet op zijn zij gaan slapen en voornamelijk in sfinxhouding blijven liggen. De ademhaling gaat pompend en soms houdt het dier de voorpoten gestrekt en uit elkaar om de longen meer ruimte te geven.  Let dus goed op veranderingen in gedrag van je huisdier. Hoe onopvallend ook, het kan zomaar een aanwijzing zijn, dat er iets met je dier aan de hand is. Vergeet niet dat als dieren pijnlijk zijn, zij onverwachts uit de hoek kunnen komen en flink uit kunnen halen. Maak bij twijfel een afspraak bij je dierenarts, zo voorkom je ongemakkelijke situaties tussen jou en je huisdier.

can-dogs-eat-cat-food

Voedingsallergie

Als een dier last heeft van een zogenaamde voedingsallergie, dan betekent dit dat het immuunsysteem van het dier gevoelig reageert op bepaalde ingrediënten in de voeding. De bekendste symptomen zijn huidklachten, denk hierbij aan rode vlekjes, bultjes en/of ontstekingen en jeuk. De allergische reactie ontstaat meestal op de dierlijke eiwitten die aanwezig zijn in het voer, maar kan natuurlijk ook door andere bestanddelen veroorzaakt worden. Overstappen op een hypoallergeen dieet is in dat geval de allerbeste beslissing, de eiwitten in dit voer zijn heel klein gemaakt, zodat het ontstaan van een reactie door het lichaam op het voer, bijna niet meer mogelijk is. Raadpleeg vooraf altijd je dierenarts, hij kan een passend voedingsadvies geven afgestemd op de klachten van jouw huisdier.

 

140720-inside-cat-dog-ftr

Prijsverschil dierenvoeding

De prijzen voor dierenvoeding lopen nogal uiteen en hoe weet je nu of je kwalitatief goede voeding aan je huisdier geeft?  Fabrikanten van voeding zijn verplicht om de percentages eiwit, vet en ruwe celstof van het voer op de verpakking te vermelden. Als je voeding gaat vergelijken, is het belangrijk rekening te houden met de kwaliteit van de ingrediënten die zijn gebruikt, de percentages en in welke vorm de ingrediënten in het voer zijn verwerkt.  Hoe beter de kwaliteit, hoe beter het dier de voeding kan opnemen en verteren.  Hoe beter de dieren het voedsel opnemen en hun lichaam ermee omgaat, hoe minder ze ervan nodig hebben.  Daarnaast zit er ook nog verschil in een basisvoeding en zogenaamd dieetvoeding, waar extra ingrediënten worden toegevoegd, om bijvoorbeeld blaasgruis- of tandplakvorming te voorkomen. Bij veel bedrijven gaat een groot deel van de kosten naar de marketing van een product en wordt niet geïnvesteerd in de kwaliteit van de voeding.  Het is dus niet zo dat het duurste voer ook meteen het beste voer is.

cat-and-food_1-jpg

Leververvetting

Katten zijn over het algemeen, zeer kieskeurig wat hun eten betreft. Het is wel erg belangrijk dat een kat blijft eten, want hij mag beslist niet vasten.  Als hij geen voedsel meer opneemt, dan worden de vetten uit zijn lichaam afgebroken en opgeslagen in zijn lever. Dit noemen we leververvetting. De kat zal eten blijven weigeren, zal steeds minder eetlust hebben en zo ontstaat er een vicieuze cirkel die maar moeilijk te doorbreken is. Dit is een situatie die levensbedreigend is voor de kat. Het niet willen eten kan natuurlijk ook altijd veroorzaakt worden door een medisch probleem. Als uw kat langer dan twee dagen niet wil eten, neem dan contact op met uw dierenarts.

aar

Lastig gras

Een grasaar komt vooral voor in wild gras. Door hun vorm, scherpe punt aan de voorkant met daarachter kleine weerhaakjes, kunnen ze zich op allerlei plekken aan de hond vasthechten. De kleine zaadjes kunnen soms door de huid van uw hond naar binnen dringen, waarbij de meest kwetsbare plekken de tenen, achter het oog of in de oren zijn. De plek waarop de grasaar in de huid zit, zal gaan ontsteken en dit is zeer ongemakkelijk voor het dier. Er zijn verschillende aanwijzingen die aan kunnen geven dat je hond last heeft van een grasaar. Loopt de hond plotseling heel kreupel, likt hij dwangmatig aan een bepaalde plek en is er misschien een klein gaatje zichtbaar, grote kans dat je hier te maken hebt met een grasaar. Hetzelfde geldt voor een grasaar in het oor. Loopt de hond na het uitlaten druk met zijn kop te schudden en heeft hij er zichtbaar pijn aan dan is ook hier de kans groot dat een grasaar het oor is binnengegaan. Het verwijderen van een grasaar gaat bijna altijd onder narcose, het dier is vaak al zeer pijnlijk en ongemakkelijk. Check uw hond na iedere wandeling op eigenaardigheden op de huid en in de vacht, zo komt u niet voor verrassingen te staan!