Maandelijks archief: juli 2015

playing_cutesy_grey_cat_down_grass_gold_2560x1440_hd-wallpaper-410567

Verstopping bij de kat

Constipatie, ook wel verstopping genoemd, is een afwezige of vertraagde stoelgang. Een kat die verstopt zit, is vaak hevig aan het persen en miauwt, blaast of schreeuwt het uit van de pijn als hij probeert te poepen. Dit mag natuurlijk niet verward worden met het persen om te plassen, waarbij een blaasontsteking of obstructie door bijvoorbeeld blaasgruis de oorzaak kunnen zijn! Een verstopping van ontlasting is meestal van korte duur en hoeft geen reden voor ongerustheid te zijn. Als de ontlasting langere tijd is weggebleven, kan deze vast komen te zitten in de dikke darm en endeldarm.  Katten die hier regelmatig last van hebben, kunnen geholpen worden door het aanbieden van blikvoer in plaats van droogvoer, het toevoegen van water aan brokjes en eventueel een laxeermiddel. Het overstappen naar dieetvoeding, rijk aan onoplosbare vezels, kan ook een oplossing zijn, vraag bij uw dierenarts wat voor uw kat van toepassing zou kunnen zijn.

photo-of-a-dog-with-butterfly-on-his-nose-hd-dog-wallpaper

Risico’s van rauw varkensvlees

Het voeren van rauw varkensvlees aan de hond kan levensgevaarlijk zijn. Het vlees kan een virus bevatten dat de ziekte van Aujeszky veroorzaakt. Voor mensen is dit virus ongevaarlijk, maar de hond kan er aan overlijden. Als je toch varkensvlees wilt voeren, kook het dan zeer goed door, zodat het virus gedood wordt. Als honden besmet varkensvlees opeten, zal het virus zich vermeerderen in de hersenen van de hond. Het dier gaat zich afwijkend gedragen en hij wordt ernstig ziek, waarbij de hersenen steeds minder goed zullen functioneren. Na enkele dagen zal de hond overlijden. Alertheid bij het voeren van rauw varkensvlees is dus op zijn plaats.

 

o-DOG-YAWNING-facebook

Gapende honden

Als een hond gaapt, gebeurt er meer met zijn lijf dan je in eerste instantie zou denken.  De hartslag van het dier wordt gestimuleerd en de hersenen krijgen extra zuurstof. Honden gapen niet alleen als ze moe zijn, maar ook als ze gespannen of opgewonden zijn, bijvoorbeeld, in de wachtkamer van de dierenarts of als ze zich vervelen. Als je een sterke band hebt met je viervoeter, let dan eens op als je zelf moet gapen. De hond zal je hoogstwaarschijnlijk imiteren, dat moet echte liefde zijn!

ZoikZit dieren honden en katten

Mag een hond kattenvoer of een kat hondenvoer eten?

Eigenlijk is het antwoord hierop simpel: nee. Honden en katten hebben allebei verschillende voedingsstoffen in verschillende hoeveelheden nodig. In kattenvoer zit bijvoorbeeld Taurine, dit is een stofje dat katten niet zelf aanmaken, maar wel nodig hebben. Een zogenaamde essentiële voedingsstof. Zou de kat alleen maar hondenvoer krijgen, dan ontstaat er tekort aan taurine, waardoor er schade aan bijvoorbeeld ogen en hart zou kunnen ontstaan. Krijgt een hond alleen maar kattenvoer, dan kan er in verloop van tijd schade ontstaan aan de nieren omdat kattenvoer minder groenten en meer zout en eiwitten bevat en een hond veel moeite heeft met het verteren hiervan, waardoor nierproblemen op de loer liggen.  Geef geschikte voeding aan je dier, dan weet je zeker dat hij niets tekort komt!

Belangrijke telefoonnummers

Welk nummer bel je als je hulp nodig hebt voor dieren? Hier een lijstje met de belangrijkste

telefoonnummers om bij de hand te hebben:

logo dierenbescherming

Dierenmishandeling/Dierenbescherming

0900-20 21 21 0

www.dierenbescherming.nl

 

logo red een dier

Red een dier

144

www.144redeendier.nl

 

logo amivedi

Stichting voor vermiste en gevonden dieren (Amivedi)

0900 – 2648334

www.amivedi.nl

 

logo dierenambulance

Dierenambulance

0900 – 0245

www.dierenambulance.nl

 

 

8444932675_a09a6011e4_o

Kale plekken bij kat

Als een dier last krijgt van kale plekken, kunnen daar een aantal oorzaken voor zijn. Hij kan last hebben van jeuk en krabt zichzelf daarom net zolang tot er een geïrriteerde huid en vachtverlies ontstaat. Jeuk kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld stoffen in de omgeving, stoffen in de voeding of contact met dingen (zoals bijvoorbeeld een vlooienband). Als een kat een te actieve schildklier heeft, merk je dit doordat de kat zich onrustig en opgejaagd gedraagt, veel eet en drinkt, maar toch te mager is. Dit zie je vooral bij oudere katten en ook als de dieren suikerziekte hebben, zie je dezelfde verschijnselen. Deze katten zijn de hele dag in de weer met vachtverzorging, waardoor er kale plekken zullen ontstaan.  Een andere oorzaak voor kaalheid kan psychisch zijn.  Als katten worden geconfronteerd met een stressvolle situatie, zullen zij zichzelf overmatig gaan verzorgen en likken en zullen in sommige gevallen zelfs plukken haar uit hun vacht trekken. Vaak is de oorzaak terug te vinden in de directe omgeving van de kat. Dit kan een verhuizing zijn, een nieuw interieur, of de geboorte van een baby.  Soms komt het voor dat een kat spontaan zijn haar verliest door nervositeit of koorts, maar ook schimmelinfecties kunnen ervoor zorgen dat een kat haaruitval krijgt. Het is van belang eerst uit te zoeken of er eventuele directe oorzaken aan te wijzen zijn als een kat last krijgt van kale plekken of haaruitval. Mochten er geen aanwijzingen zijn, laat een dier dan altijd nakijken door een dierenarts. Hij kan de juiste diagnose stellen en een passende behandeling starten.

 

dog_face_flowers_ears_waiting_hd-wallpaper-49329

Natuurlijke hulpmiddelen

Sommige voedingsmiddelen zijn niet alleen om mee te koken, maar werken ook super als ondersteuning bij diverse behandelingen van je hond.

Knoflook heeft een afwerende werking teken vlooien, teken, schimmels en wormen. Het heeft een  ondersteunende  werking en je zal het dier altijd moeten blijven behandelen met een regulier middel.  Er zit wel een risico vast aan het gebruik van knoflook. Een overdosering kan ervoor zorgen dat rode bloedcellen kapot gaat en de hond bloedarmoede kan krijgen. In een juiste dosering (ongeveer 1 teentje per 10 kg. lichaamsgewicht), werkt het bloedzuiverend en heeft het een ondersteunende werking voor het immuunsysteem.

Gemberpoeder  heeft een positief effect op de darmen, werkt pijnstillend en ontstekingsremmend. Als je gemberpoeder een onderdeel maakt van het menu van je huisdier,  werkt het ook aanvullend op het ontwormingsschema  van je dier. Darmparasieten zijn namelijk niet gecharmeerd van gemberpoeder. Ook een kopje karnemelk (dosering voor een middelgrote hond) werkt goed tegen de inwendige parasieten bij de hond.

Voor de meeste honden is een rauw ei een feestje om te eten. Een ei bevat veel vet, eiwitten en vitaminen in gegeven in de juiste hoeveelheid, kan dit echt een aanvulling zijn op het rantsoen van je hond.  De schil van een rauw ei, mag een hond ook hebben. Van een gekookt ei is de schil te hard en niet geschikt om te geven. Verwen de hond ongeveer drie keer per week met een eitje, op die manier blijft het een extraatje en een verwenmoment voor de hond.

download (1)

Brakende kat

Iedere katteneigenaar heeft er wel eens mee te maken, een brakende kat. Het is vaak onschuldig, omdat iedere kat wel eens een haarbal uitbraakt of zijn eten te snel naar binnen schrokt.  Wanneer moet je nou met een brakende kat naar de dierenarts?  Meestal zijn onschuldige klachten binnen een week wel weer over. Als een kat braakt, maar daarnaast ook sloom is, niet meer eet, afvalt en zich verstopt dan zijn dat aanleidingen om je huisdier eens na te laten kijken. Het kan zijn dat het dier bedorven voedsel heeft gegeten of last heeft van bijvoorbeeld wormen. Een dierenarts heeft snel genoeg in de gaten of het om iets onschuldigs gaat of dat er misschien meer met het dier aan de hand is.

2

Wees wijs met warmte

Er is al veel over geschreven, maar het kan niet vaak genoeg besproken worden. Honden en warm weer, wat is verstandig en wat is niet verstandig om met ze te doen tijdens warme dagen. Honden kunnen alleen hun warmte kwijtraken door te hijgen en via hun voetzolen. De afvoer van overtollige warmte is voor een dier lastig. Bij een extreem hoge lichaamstemperatuur bestaat het gevaar van stolling van lichaamseiwitten (ongeveer vergelijkbaar met het koken van een ei) en dit kan ervoor zorgen dat het dier sterft. Alle alarmsignalen moeten als eigenaar afgaan als de hond heel erg aan het hijgen is, veel kwijlt, sloom is, warm aanvoelt, rode slijmvliezen heeft en misschien zelfs wel buiten bewustzijn raakt. Het beste wat je kunt doen, is het dier gelijkmatig koelen, door bijvoorbeeld een natte handdoek over het dier heen te leggen en deze steeds na een paar minuten te vervangen. Geef het dier ook kleine slokjes water te drinken, zodat hij zichzelf ook van binnen kan koelen. Gooi nooit zomaar een emmer koud water over hem heen, hou zou hiervan een hartaanval kunnen krijgen! Knapt een dier niet op, neem dan altijd contact op met de dierenarts! Voorkomen is nu eenmaal beter dan genezen, dus laat een dier niet achter in de auto en ga niet met hem spelen en/of  fietsen. Als een hond over een warm wegdek loopt, kunnen pijnlijke blaren ontstaan, niet doen dus.  Extra alertheid is op zijn plaats bij oude honden en pups, zij zijn kwetsbaar en tijdens warme dagen kan het geen kwaad ze extra in de gaten te houden. Ook honden met zeer korte neuzen, zoals bijvoorbeeld de Franse en Engelse Bulldogs, Mopshonden en Boxers lopen een groter risico op oververhittingsproblemen. Als je je goed voorbereid op de warmte, kunnen jij en je hond zorgeloos genieten van het mooie weer!