Maandelijks archief: augustus 2015

Jautras-Bildes-dala-10

Karakter kat

Net als bij mensen, hebben alle katten een eigen karakter. Lang niet alle katten willen graag geaaid, of opgepakt worden en soms hebben ze niet het geduld om op schoot te komen liggen. Het misverstand bestaat dat je een kitten wel kan vormen als je ze maar jong genoeg neemt. Niets is minder waar, buiten het feit dat socialisatieproblemen geheid optreden als je kittens jonger dan acht weken bij hun moeder vandaan haalt, karakters zijn niet te veranderen. Misschien is het een beetje bij te schaven, maar daar blijft het wel bij. Het is beter om een kitten tot twaalf weken bij de moeder te laten, omdat het dan nog zeer veel leert en daar heeft u later weer profijt van. Wordt het dier te vroeg bij de moeder weggenomen, dan zou het heel goed kunnen dat de kat zich meer als een angstige kat dan een schootkat ontpopt. Het beste is u neer te leggen bij de karaktereigenschappen van uw kat, een kat die niet op schoot wil, zal dat ook in de toekomst niet willen. Er wordt gezegd dat de kat zijn baas uitzoekt en uiteindelijk krijgt u dan toch de kat met het karakter dat het beste bij u past.

cat-pill

Pil geven kat

Iedere katteneigenaar breekt zijn hoofd over de manier van het toedienen van tabletjes aan een kat. Want hoe laat je een kat nou vrijwillig een pil innemen? Gelukkig zijn daar verschillende trucjes voor. Er worden verschillende soorten hulpmiddelen bij de dierenarts en dierenwinkel verkocht. De Easypill is een kneedbaar goedje, waar voor iedere pil een stukje van kan worden afgebroken. Katten zijn er dol op en hebben niet in de gaten dat het tabletje erin verstopt zit. Een andere oplossing is de malt-soft pasta. De pasta is behoorlijk kleverig en een tablet kan er makkelijk in worden gelegd als je een beetje van de pasta op een lepel doet. De kat zal de pasta, met tablet,  bijzonder smakelijk vinden. Leverpastei is ook een handig hulpmiddel, leg de tablet in een beetje leverpastei, draai en een bolletje van en leg dat even een paar minuten in de vriezer. De kat het bolletje zonder aarzelen opeten. Mocht u de kat moeten “pillen” voor bijvoorbeeld ontworming, doe dit dan niet bij de kattenbak en probeer hem ook zeker niet te vangen bij of in de kattenbak. Hij zou hier zomaar onzindelijk van kunnen worden.

black-tiger-cat-closeup-web

Kat straffen

Bij een opkomend gedragsprobleem, zoals onzindelijkheid of agressie, is de eerste reactie misschien om het dier te straffen voor zijn gedrag. Dit werkt bij katten averechts en het kan de kat nog onzekerder en angstiger maken dan dat hij misschien al is. Verstandiger is het om erachter te komen waarom de kat bepaalde dingen doet en te proberen het probleem op te lossen. Het is bij gedragsproblemen altijd belangrijk eerst de dierenarts te raadplegen, om medische aandoeningen uit te sluiten. Als er geen medische oorzaak wordt gevonden, dan probeert uw kat u iets anders duidelijk te maken. Dit kan te maken hebben met de kattenbak, krabpaal of jaloezie. Komt u er zelf niet uit, dan kan een gediplomeerde kattengedragsdeskundige u misschien helpen de oorzaak van het afwijkende gedrag van uw kat te vinden. Samen komt u dan tot een passende oplossing.

wait_for_it_2

Natte neus

Als een hond een droge, warme neus heeft, kan dit van alles betekenen. Het hoeft niks te maken te hebben met de gezondheid van het dier. Een neus kan droger worden door de zon, verwarming of slechte luchtcirculatie. De hele dag door verandert de neus van nat naar droog en andersom. Het is altijd goed de conditie van de neus van de hond in de gaten te houden, het kan een aanwijzing zijn voor eventuele andere problemen. Heeft uw hond een bleke of roze neus, ben dan extra alert op verbranding door de zon. Heeft de hond een droge, rode neus, of ziet u schilfers rondom de neus? Dan is de huid waarschijnlijk verbrand door de zon. Bescherming van de huid in de vorm van zonnebrandcrème is dan geen overbodig luxe. Herhaaldelijke verbranding van de huid door de zon, kan op langere termijn namelijk leiden tot huidkanker. Een gebarsten neus, of korstjes en zweren in dat gebied, kan een aanwijzing zijn van een huidaandoening. Het is dan altijd verstandig om de hond na te laten kijken door een dierenarts.  Ook de afscheiding uit de neus kan veel informatie geven. Als uw hond een beetje een loopneus heeft, dan moet het slijm helder zijn. Is het schuimend, dik, geel, groen of zelfs zwart, raadpleeg dan een dierenarts.

dog_grass

Gras eten

De reden waarom sommige honden gras eten is niet bekend. Er zijn veel theorieën over en een ervan is dat een misselijke hond gras zou willen eten om te kunnen braken. Toch zijn er veel honden die gras eten en daarna niet overgeven. Dat het dier het gras eet vanwege de smaak of dat hij er gewoon behoefte aan heeft, is een veel meer voor de hand liggende theorie. Het hoeft niet zo te zijn dat een hond voedingsstoffen tekort komt, die hij op die manier compenseert, maar door gras te eten houdt de hond zijn voedingspatroon veelzijdig en afwisselend. Wij hebben soms ook meer zin in een zakje chips dan aardappelen en groente!

15139616-Humorous-wide-angle-image-of-a-chocolate-lab-puppy-looking-excitedly-at-a-passing-bumble-bee-in-the--Stock-Photo

Insectenbeten

Als een huisdier is gestoken door een bij, hommel of wesp kan dat enorm pijnlijk voor het dier zijn. Over het algemeen is er geen direct gevaar voor het dier, tenzij er op een plek is gestoken waar het wel kwaad kan, zoals in de buurt van keel of bek. Normaal gesproken haal je de angel uit de plek waar gestoken is en dep je de plek met azijn. Dat is vaak voldoende om het dier wat verlichting te geven. Ook helpt het als je de plek af dept met een natte, koude doek. Een steek in de mond of keel van een dier kan gevaarlijk zijn als de zwelling zo heftig is dat de ademhaling wordt belemmerd. Als een dier benauwd is, moet hij meteen naar de dierenarts worden gebracht, zodat die kan ingrijpen en verstikking kan voorkomen. Sommige dieren zijn overgevoelig voor insectenbeten en kunnen bulten of zwellingen krijgen, maar ook braken, diarree en apathisch gedrag kunnen optreden. Ook in deze gevallen is belangrijk dat het dier zo snel mogelijk naar een dierenarts wordt gebracht.

German-Shepherd-Puppies-with-Cute-Face-and-Ears

Moet ik de oren van mijn hond schoonmaken?

Vaak zijn rassen met hangende oren gevoelig voor oorontstekingen. Een hond zal laten merken dat hij last heeft van zijn oren, door vaak te schudden met zijn kop, te krabben aan zijn oren en maar ook door te schuren aan de meubels of over de grond. Soms houdt de hond zijn kop scheef en vaak ruiken de oren niet fris. Er zijn natuurlijk ook honden die niets laten merken als zij last hebben van hun oren. Het is dan ook belangrijk om de oren van uw hond goed in de gaten te houden. Maak bij twijfel een afspraak bij uw dierenarts, want een oorontsteking kan snel erger worden en is dan zeer pijnlijk voor de hond. Als de hond geen last heeft van zijn oren, is het beter er niet aan te komen en het is dan ook niet nodig om de oren wekelijks schoon te maken.  Wanneer u toch de oren wilt schoonmaken, reinig dan alleen de binnenkant van de oorschelp met daarvoor geschikte oor reiniger. Gebruik hiervoor liever geen wattenstaafje, maar bijvoorbeeld een pluk zigzag watten of keukenpapier.