Maandelijks archief: september 2015

011

Donorcodicil voor je huisdier

Het is een vaststaand feit: het overlijden van je huisdier. Hoe droevig die gedachte ook is, je krijgt er nou eenmaal mee te maken. Zou het niet mooi zijn, dat je met het overlijden van je huisdier het leven van een ander dier, een proefdier, kan redden? Door het dierdonorcodicil zijn er aanzienlijk minder dieren nodig voor het onderwijs, omdat het lichaam van een gefokt proefdier, vervangen wordt door dat van een lichaam van een dier dat door ouderdom of anders op een diervriendelijke manier is ingeslapen. De organisatie proefdiervrij werkt samen met de Universiteit Utrecht om het aantal proefdieren, door onder andere dit initiatief, zoveel mogelijk terug te dringen.  Vraag bij de dierenarts om informatie over het donorcodicil voor jouw huisdier.

 

hond op bank

Als je huisdier schade veroorzaakt

Als je dieren hebt, dan kan een ongeluk wel eens in een klein hoekje zitten. Ze zitten nu eenmaal vol energie en kunnen soms wat onstuimig gedrag vertonen. Maar hoe is het nu eigenlijk geregeld als je dier schade veroorzaakt?  De wet is hier eigenlijk vrij duidelijk over, als bezitter van het dier ben je aansprakelijk voor eventuele schade die door dat dier wordt veroorzaakt. Het is dan niet van belang of je daadwerkelijk bij de situatie aanwezig was en of je er wel of niet iets aan kon doen.  Het is daarom, als je eigenaar bent van een of meerdere huisdieren misschien een overweging waard een  WA- verzekering af te sluiten. WA staat voor “Wettelijke Aansprakelijkheid”. Lees wel aandachtig je verzekeringspolis door, want wat er uiteindelijk aan gemaakte kosten wordt vergoed is natuurlijk afhankelijk van je polis.

 

167036_g

Wie zorgt er voor mijn dier na mijn dood?

Wie zorgt er voor uw dier als u er niet meer bent? Het is geen vraag waar je dagelijks mee bezig bent, maar toch iets om over na te denken. Een huisdier mag in Nederland niet als erfgenaam in een testament worden opgenomen. Ook hem in laten slapen, zodat zij samen met u begraven kunnen worden, mag niet meer. Wat wel een mogelijkheid is, is een executeur aan te wijzen, die belast wordt met de zorg voor uw huisdier als u er niet meer bent. Hij kan de volledige zorg overnemen, maar u kan hem ook vragen een geschikt onderkomen te zoeken als hij het dier zelf niet wil of kan verzorgen.  Laat u zich eens vrijblijvend door een notaris informeren, dan weet u precies welke mogelijkheden er zijn om uw huisdier in goede handen achter te laten.  Het is een geruststellende gedachte, dat al uw wensen en eisen vastgelegd kunnen worden.

vomit-cats grooming

Kattenvriendschappen

Als je meerdere katten in huis hebt, hoe kan je dan zien of ze echt goed met elkaar op kunnen schieten en zijn er verschillende soorten kattenvriendschappen?  Aan de hand van wederzijds verzorgingsgedrag is al heel veel te zeggen. Geven de katten elkaar kopjes en likken ze elkaars vacht schoon, dan is er sprake van een goede vriendschap. Likken ze ook elkaars kop schoon, dan is er sprake van een diepere liefde, want dit is de enige plek waar katten zelf niet goed bij kunnen. Van nature waren katten onderling niet zo close met elkaar, maar in de loop van de tijd, heeft een kat door bemoeienis van de mens beter leren om te gaan met soortgenoten. Heb je dus katten die elkaar met veel liefde en geduld verzorgen, dan ben je een gezegend mens!

gorgeous-black-and-red-German-Shepherd

Trouwe hondenogen

Uit een Japans onderzoek is gebleken dat oogcontact de hoeksteen is voor de band tussen mens en hond. Een blik weerspiegelt de liefde voor en van de baas. Het contact is eigenlijk goed vergelijkbaar als die van een ouder en een kind. Door elkaar aan te kijken voelen baas en hond zich verbonden met elkaar. Bij het oogcontact tussen hond en mens, maken beiden extra oxytocine aan. Dit staat ook wel bekend als het “knuffelhormoon”,  en wekt genegenheid op.  Uit het onderzoek bleek ook, dat dit mechanisme niet werkt bij wolven, waarmee duidelijk bewezen is dat dit gedrag is ontstaan tijdens de domesticatie van de hond. Dit verklaart ook meteen, waarom het eerste contact met een hond liefde op het eerste gezicht kan zijn!

 

sphynx-szfinx-macska-04

Allergische reactie naaktkat

Als je gevoelig bent voor allergieën, maar toch een huisdier zou willen, zou je misschien denken dat een naaktkat geen probleem zou moeten zijn. Niets is minder waar! Zoals de naam al doet vermoeden hebben deze katten nauwelijks haar, alleen maar wat dunne donshaartjes.  De bekendste naaktkat is wel de Sphynx, maar het feit dat de kat geen haar heeft, wil niet zeggen dat hij geen allergische reactie op kan roepen. De stoffen die een allergie opwekken zitten namelijk niet in de haren, maar in de talg en het speeksel van de kat. Bij katten met een vacht, blijven deze stoffen aan haren en huidschilfers hangen, maar ook de naaktkat draagt deze stoffen bij zich. Contact met deze katten zal bij allergische mensen in verloop van tijd toch jeukende ogen en een snotterende neus veroorzaken.