Maandelijks archief: oktober 2015

cat-drinking-milk-from-cow-utter

Melk voor de kat

Katten vinden gewone koeienmelk erg lekker, maar toch kan het allerlei maag-darmproblemen bij je huisdier veroorzaken. De reden hiervoor is dat als katten ouder worden, ze de melk niet meer goed kunnen verteren omdat ze het enzym dat nodig is om lactose te verteren niet meer aanmaken. Het is daarom verstandig, als je je kat echt wilt verwennen met melk, om dat te doen met speciale kattenmelk, dit is namelijk lactosevrij.  Belangrijk om te weten is, dat kattenmelk voor de voedingsbehoefte van de kat niet noodzakelijk , maar wel erg calorierijk is. Gebruik het daarom alleen maar als traktatie en maak er echt een verwenmomentje van!

cat and dog scratching

Vlooien in de winter

Nu de buitentemperatuur flink aan het dalen is, zou je denken dat vlooien dat niet overleven en het behandelen van je huisdier met anti vlooienmiddel even niet meer nodig is. Dat is helaas maar gedeeltelijk waar, want alleen vriestemperaturen, 0 graden of lager, kunnen er voor zorgen dat vlooien sterven. Helaas zitten de meeste vlooien in huis en die overleven prima als de verwarming lekker hoog staat. Als je aan het einde van de winter vlooien op je dier vindt, dan weet je zeker dat de besmetting in huis zit, omdat de dieren het dan niet meer buiten opgelopen kunnen hebben. Een goede vlo bestrijding blijft dus gedurende het hele jaar noodzakelijk. De enige remedie bij een besmetting is de zaak rigoureus aan te pakken.  Het is dan niet voldoende om alleen het dier te behandelen met een goed middel tegen vlooien, maar ook de omgeving zal er aan moeten geloven. Dat betekent: dekens wassen, stofzuigen en dweilen tot je een ons weegt, want een vlooienbesmetting kan zeer hardnekkig zijn. Gebruik als hulpmiddel bijvoorbeeld een omgevingsspray en vergeet ook zeker andere plekken waar de hond komt, zoals bijvoorbeeld de auto, niet grondig schoon te maken.

 

dante hotspot

Hotspot

Een hotspot is een andere naam voor een ontsteking van de huid, die door een dier zelf wordt veroorzaakt door overmatig likken, bijten of krabben.  Een hotspot kan snel ontstaan en vaak breiden ze zich ook heel snel uit. De oorzaak van het likken, bijten of krabben is meestal jeuk  en wordt meestal veroorzaakt worden door vlooien- en/of tekenbeten, een allergie, maar ook een oorontsteking kan het dwangmatige krabben en likken veroorzaken. Het probleem van een hotspot is de vicieuze cirkel die ontstaat door het krabben, bijten en likken, waardoor er snel een zeer uitgebreide natte huidontsteking ontstaat.  Een hotspot komt niet specifiek bij een ras voor, maar rassen die er gevoeliger voor zijn, zijn honden met een ondervacht, zoals Leonbergers, Golden Retrievers, Labradors en Sint Bernards. Bij het ontdekken van een hotspot bij je hond, is het belangrijk om direct contact op te nemen met de dierenarts. Een ernstige hotspot zal behandeld moeten worden met antibiotica en ook zal de dierenarts het dier een injectie geven waardoor de jeukprikkel wordt doorbroken. De plek zal geschoren en schoongemaakt moeten worden en lokaal behandeld moeten worden met een jeukstillende spray. Belangrijk is wel dat de oorzaak wordt vastgesteld van het ontstaan van de hotspot. Alleen dat kan voorkomen worden dat een hotspot nog een keer kan ontstaan.

full

Aroma therapie voor je dier

Bepaalde planten en/of bomen hebben sappen met een geneeskrachtige werking, dat is inmiddels geen groot geheim meer. Deze sappen worden ook wel essentiële of etherische olie genoemd.  Deze manier van geneeskunde kan een positief effect hebben op lichaam en geest en dat geldt zeker ook voor de werking ervan bij dieren.  Dieren weten in de natuur op gevoel precies welke planten zij op welk moment nodig hebben, dat is oerinstinct. Waarom zou je hem dan niet ondersteunen als hij dat tijdelijk of voor wat langere tijd nodig heeft? Heeft je huisdier last van bijvoorbeeld zijn luchtwegen, maag, darmen of spanningen en hebben reguliere medicijnen niet het effect dat je zou willen? Dan zouden etherische oliën wel eens een oplossing kunnen bieden. Dit geldt alleen voor honden, want katten reageren niet goed op essentiële oliën. Zij kunnen de olie niet afbreken in hun lichaam en kunnen er uiteindelijk zelfs ziek van worden. Ook voor vogels is het verstandiger een alternatief te zoeken om het dier te ondersteunen bij ziekte.  Laat je voor gebruik goed informeren door iemand die gespecialiseerd is in het inzetten van deze manier van behandelen. Op de juiste manier gebruikt, kan het zomaar zeer positief voor je dier uitpakken!